Blog

Eiwitten voor een mooie huid: krijg jij ze voldoende binnen?

Share Post:

Eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam. Ze spelen een cruciale rol in veel biologische processen en zijn van vitaal belang voor de gezondheid van onze huid en ons algehele welzijn. Ondanks hun essentiële rol is er een groeiend eiwittekort in de voeding van veel mensen. Dit komt door veranderende dieetpatronen en een voorkeur voor verwerkt voedsel dat vaak arm is aan voedzame eiwitbronnen.

Waarom eiwitten belangrijk zijn voor de huid en gezondheid

Eiwitten zijn essentieel voor het behoud en de reparatie van de huidcellen, waardoor onze huid zijn stevigheid en elasticiteit behoudt. Collageen bijvoorbeeld is een eiwit dat verantwoordelijk is voor de structuur en stevigheid van de huid. Een tekort aan eiwitten kan leiden tot een verminderde collageenproductie, wat resulteert in een slappere en minder veerkrachtige huid. Eiwitten zijn niet alleen belangrijk voor de huid, maar ook essentieel voor de opbouw en reparatie van spieren, organen, enzymen en hormonen. Ze spelen ook een rol bij het reguleren van het immuunsysteem en het transport van voedingsstoffen door het lichaam.

Hoeveel eiwitten heb je nodig?

Veel mensen weten niet dat ze een eiwittekort hebben, omdat symptomen vaak onopvallend zijn en niet specifiek. Hoeveel eiwitten je nodig hebt hangt af van verschillende factoren zoals lichamelijke activiteit, leeftijd en metabolisme. Er is wel een richtlijn die je kunt volgen:

Niet sporters: lichaamsgewicht keer 0,8 = aantal gram wat je nodig hebt
Vegetariërs: lichaamsgewicht keer 1,2 = aantal gram wat je nodig hebt
Duursporters: lichaamsgewicht keer 1,4 = aantal gram wat je nodig hebt
Veganisten: lichaamsgewicht keer 1,6 = aantal gram wat je nodig hebt
Krachtsporters: lichaamsgewicht keer 1,8 = aantal gram wat je nodig hebt

Dit betekent bijvoorbeeld dat iemand die 70 kilo weegt en niet sport, per dag ongeveer 56 gram eiwitten nodig heeft. 

Hoeveel eiwitten krijg jij binnen?

Hieronder vind je een richtlijn van voedingsmiddelen en hun eiwitinhoud.

 

Voedingsmiddel Eiwitinhoud
1 ei 13 gram
Kipfilet gekookt (100 gram) 25 gram
Tofu (100 gram) 8 gram
Kwark (100 gram) 11 gram
Zalm (100 gram) 25 gram
Pinda’s (100 gram) 25 gram
Linzen (100 gram) 9 gram
Kikkererwten (100 gram) 8 gram


Je eiwitinname verhogen

Je eiwitinname verhogen kun je doen door eiwitrijke voedingsmiddelen op te nemen in je dagelijkse maaltijden. Voedingsmiddelen zoals gevogelte, vis, eieren, zuivelproducten, peulvruchten, noten en zaden zijn uitstekende bronnen van eiwitten. Heb je moeite om voldoende eiwitten uit voedselbronnen te halen? Dan kun je een eiwitsupplement nemen. Er zijn veel verschillende eiwitsupplementen op de markt, zowel van dierlijke afkomst als plantaardige.

Onze Independent is volledig plantaardig en speciaal ontwikkeld voor mensen die kiezen voor een zuiver en natuurlijk product zonder onnodige toevoegingen. Voor jouw dagelijkse portie eiwitten, fruits&greens, natuurlijke antioxidanten, vitaminen & mineralen en collageenboosters. Je neemt het iedere dag bij je eerste maaltijd als aanvulling op je voeding zodat jouw huid niets hoeft mis te lopen. Independent is lekker met een amandeldrink of haverdrink. 

Stay Connected

More Updates