onverzadigde en verzadigde vetten vetzuren omega 3, 6 en 9

Deel dit bericht


We nuttigen teveel van de verkeerde vetten en goede EPA vetten komen we tekort in onze voeding

Je staat er misschien niet bij stil, maar ons lichaam heeft vetten nodig om ontstekingen te kunnen maken wanneer nodig. Dit kan het mbv Omega 6. Maar door het overschot aan verkeerde Omega 6 vetten in ons huidige voedingspatroon, kunnen ontstekingen zich ook onnodig voordoen. Dit zal in eerste instantie binnenin beginnen, maar wordt uiteindelijk ook zichtbaar op de huid. Oa daarom is een goede balans in vetzuren belangrijk⁠ om ook de verstoringen in ons lijf in balans te houden. Hier heeft Omega 6, voldoende goede vetten van Omega 3 voor nodig. Met hoogwaardige EPA.

Verstoringen kunnen anders bijvoorbeeld leiden tot hormonale disbalans, onrustige darmen, vocht-/vetophopingen en uiteindelijk ook huidproblematiek.

Maar; Waar halen we die goede EPA vetten nou vandaan? En hoe vermijden we de verkeerde vetten? Het ene vet is het andere vet niet! Laten we je hierin meenemen:

Verzadigde vetzuren
Hier wil je het liefst zo min mogelijk van. Deze vetten kunnen disbalans geven.

Deze verzadigde vetzuren zitten veelal in dierlijke producten en vette vleessoorten.

Ook zit er veel verzadigd vet in koek, gebak en snacks. Maar het verzadigde vet in koek, gebak en chips noemen we ook wel transvet. En hoe lekker het ook is, transvet is veel slechter voor de gezondheid dan verzadigd vet.

Transvet
Transvetzuur is inflexibeler, waardoor het lichaam dit type vet moeilijker kan verwerken. Je ziet dit al snel terug in de vorm van een buikje en het verhoogt ook weer de kans op hart- en vaatziekten.

Welke vetten moeten we dan wel eten?
Onverzadigde vetzuren zijn afkomstig van planten en vissen. Je lichaam kan dit niet zelf aanmaken. Je hebt ze nodig voor de opbouw van je cellen en je weerstand. En bovendien breekt deze goede cholesterol uit onverzadigde vetzuren de slechte cholesterol uit verzadigde vetzuren af.

Belangrijk voor ons lichaam zijn de Omega vetzuren EPA en DHA.

Je vindt deze onverzadigde vetzuren in olijfolie en arachideolie, vis zoals haring, makreel, sardientjes en zalm, onbewerkte noten, zaden, pitten en groentes als avocado. Let op, de plantaardige oliën moeten nog worden omgezet in het lichaam in EPA en DHA.

Omdat je onverzadigde vetzuren niet zelf aanmaakt, is het best een kunst om hiervan voldoende binnen te krijgen. Zelfs als je veel en vaak of iedere dag vette vis eet (100 – 200 gram vis per persoon per dag) blijkt het moeilijk om de gewenste en nodige hoeveelheid EPA en DHA op te nemen.

EPA en DHA, waar haal je deze onverzadigde vetzuren uit? 

Die haal je uit Omega 3, 6 of 9, maar de balans daarin is volledig kwijt. En daardoor hebben we tegenwoordig met zoveel verstoringen te maken. Laten we je vertellen over Omega 3, 6 en 9:

Omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren zijn meervoudig (sterk) onverzadigde vetzuren. Tot deze groep behoren:

– Plantaardige oliën (moet in het lichaam nog omgezet worden in EPA en DHA)

– Visoliën (bestaat uit EPA en DHA)

EPA is voornamelijk belangrijk om ontstekingen in ons lijf uit te kunnen zetten.

Omega 6-vetzuren

Omega 6-vetzuren zijn ook meervoudig onverzadigde vetzuren, alleen zijn ze minder sterk onverzadigd dan de Omega 3 vetzuren. Oa daarom geven wij de voorkeur aan Omega 3.

De bekendste Omega 6 vetzuren zijn:

– Linolzuur

In plantaardige olie, margarine, zaden en noten.

Linolzuur kan onder bepaalde omstandigheden (verkeerde voedingsgewoonten, ouderdomsverschijnselen etc.) onvoldoende zijn.

– GLA (Gamma linoleenzuur)

Komt van nature voor in teunisbloemolie, borage- of zwartebessenzaadolie

– Archidonzuur

Zit voornamelijk in vlees, maar let op; dit is een minder gunstig vetzuur. Omdat het ontstekingsbevorderend kan werken.

Daarnaast is Omega 6 aan heel veel producten toegevoegd en krijg je hier al snel te veel van binnen. Het heeft Omega 3 nodig om dit in balans te krijgen.

 Tot slot de Omega 9-vetzuren

Last but not least de Omega 9 enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Dit niet essentiële vetzuur kan je lichaam wel zelf aanmaken.

Het meest bekende Omega 9 vetzuur is olijfolie. Het heeft een cholesterolverlagend effect en stimuleert een elastische celwand.

Koken maar dus, met olijfolie!

Bron: mens- en gezondheid.

Dus..

Omega 9 kunnen we zelf aanmaken en verkrijgen we simpel uit olijfolie. Maar Omega 6, dat is wel een dingetje… Het is niet de beste vorm van onverzadigde vetzuren en het kan onder verkeerde omstandigheden en een slecht voedingspatroon echt impact hebben. Archidonzuur willen we liever niet. Toch hebben we Omega 6 wel nodig, omdat je lijf ontstekingen moet kunnen maken. Anders waren we ontzettend ziek en zwak. Maar zoals eerder geschetst, krijgen we dit in ons huidige voedingspatroon meer dan voldoende binnen.

Zorg er daarom voor dat jij dit in een goede balans brengt met Omega 3 vetzuren. Zodat jij je niet druk hoeft te maken dat een verstoring/ontsteking onnodig tot uiting komt. Zoals je las krijgen we Omega 3 niet genoeg binnen, al eten we iedere dag vette vis (dit komt door de Omega 6 die we in ons huidige voedingspatroon nuttigen). Daarom adviseren wij iedereen extra Omega 3 inname dmv een capsule, met hoogwaardige EPA (uit visolie).

Zoals je nu weet brengt EPA jou balans in ontstekingen, maar waar is DHA dan eigenlijk voor vraag jij je wellicht af? DHA heeft een positieve werking op je cognitieve vermogens. Mooi meegenomen hé? Want dit krijg je er bij een Omega 3 visolie capsule automatisch bij.

Bron naast mens- en gezondheid:
– Orthomoleculair deskundige

LEES OOK:

Welke Omega 3 visolie is het beste?


X