Ketogeen dieet brengt lichaam en huid uit balans

Share this post

Posted by: Skin Health Company B.V. Post Date: 29 januari 2020

Of ketogeen dieet de huid goed doet, daar twijfelen wij over

Je hoort er steeds meer over, het ketogeen dieet. Je kan er gezondheidswinst mee behalen, maar of wij er fan van zijn voor de huid… Het is een dieet waarbij je geen koolhydraten eet, weinig eiwitten en voornamelijk veel vetten. En laten wij voor de huid nou net graag die goede balans zien tussen eiwitten, koolhydraten en vetten. 

Wanneer het lichaam tekorten ervaart, kun je dit vaak terug zien aan de huid in de vorm van een huidprobleem (vroegtijdige veroudering, rosacea, acne, eczeem etc). De binnenkant telt voor een mooie huid. En dat is waarom wij het lichaam het liefst zoveel mogelijk in balans willen zien en in balans willen houden. 

Hoe zit dat dan met een ketogeen dieet?
Onze hersenen ‘functioneren’ op glucose. Dit is de brandstof voor je hersenen. We halen dit uit goede suikers dmv koolhydraten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld groenten en fruit.

Wanneer we te weinig van deze goede suikers binnenkrijgen en dus te weinig glucose ‘produceren’, gaan onze hersenen overschakelen naar een andere brandstof (god zij dank kan ons lichaam dit, omdat we vanuit de oertijd dit hebben ontwikkeld bij gebrek aan voedsel). Het lichaam gaat vanuit de koolhydraten over in een vetverbranding. Dat zijn ketonen en dat is bij minder dan 50 gram koolhydraten op een dag. Hiermee lijkt dit dieet voor oa vetbranding gunstig. 

In het kort: Een ketogeen dieet houdt dus in dat het lichaam energie haalt uit de vetten en eiwitten die je binnenkrijgt en dit betekent automatisch ook dat je ook zo goed als geen koolhydraten binnen mag krijgen, omdat je anders de ketose niet bereikt. 

Gevolg: minder belangrijke voedingsstoffen voor de huid
Zo goed als geen koolhydraten betekent weinig goede suikers vanuit groenten en fruit, je kan zo goed als geen fruit eten of zoete groenten zoals wortelen. In een appel zit nml. al 25 – 35 gram koolhydraten.

En deze zijn nou net belangrijk voor een mooie huid, want deze bevatten belangrijke vitamines en mineralen om jouw huid optimaal te beschermen tegen schadelijke invloeden.

Ook bouw je bijvoorbeeld zonder voldoende vitamine C niet sterk aan collageen in je huid. Collageen is oa verantwoordelijk voor het bouwen aan een gezonde en stevige huid en heeft vitamine C nodig. 

Dus: Waarom zou je deze essentiële voedingsstoffen weg willen houden van je huid?
Er is een duidelijk risico bij het ketogeen dieet dat je te weinig vezels en mineralen binnenkrijgt (vezels zijn weer belangrijk voor schone darmen, en schone en gezonde darmen staan weer in relatie met een gezonde en mooie huid). 

Daarnaast is het geen makkelijk dieet, zeker niet buiten de deur! Dit kan weer stress geven en dat is nog slechter, want stress vreet letterlijk aan je. Als eerste aan je huid. 

De beste oplossing om jouw lichaam in balans te krijgen voor ook een mooie huid?
Met oervoeding en dmv Intermittent Fasting kun je op een andere, makkelijkere manier veel resultaat behalen en heel mooi vet verbranden. Lees er hier meer over.

Intermittent fasting biedt een ruime variatie aan vitamines en mineralen voor een mooie huid, wat wij graag willen zien.

Het advies voor toch liefhebbers van het ketogeen dieet: doe het met gezond verstand en maximaal 1 maand, niet voor de langere termijn.

En voor de nieuwsgierigen onder ons, wat eet je dan zoal met een ketogeen dieet?

  • Veel dierlijke vetten zoals biefstuk, worstjes, salami, karbonade, rookworst, hamburgers en ja zelfs frikadellen mogen bij dit dieet
  • Volle kwark of yoghurt (vaak weer verrijkt met extra vet in de vorm van mascarpone)
  • Voeding op basis van mayonaise zoals eiersalade
  • Olijfolie en roomboter
  • Recepten met veel slagroom, mascarpone of creme fraise.
  • Recepten met veel kaas, brie en spekblokjes
X