Graan eten: Waarom het eigenlijk helemaal niet nodig of gezond voor je is

Deel dit bericht


Graan eten: Waarom het niet nodig of gezond voor je is

Brood, pasta, koekjes en meer – we love it. Maar we weten gelukkig ondertussen vrijwel allemaal dat het niet goed voor onze gezondheid is. Toch zijn er nog steeds grote voorstanders van brood. Men beweert dat je brood nodig hebt voor je gezondheid in verband met het graan. Maar is dit eigenlijk wel zo?

Nee. Graan wordt massaal door ons gegeten. Het is goedkoop, makkelijk verkrijgbaar, maar ook krijg je er aardig wat calorieën van binnen. En waarschijnlijk heb je al eens gehoord over gluten (lectines) in graan. Gluten zijn voor de meesten van ons niet goed, ze beschadigen ons darmstelsel en ze zorgen voor een insulinepiek (wat oa ook je hormoonstelsel in de war schopt). Hier eventueel meer over insuline.

Laten we beginnen met onze oermens

Onze genen zijn niet veel veranderd ten opzichte van duizenden jaren geleden. Maar we zijn wel enorm anders gaan eten. Granen zijn een voorbeeld van wat wij al 10.000 jaar eten. Dit lijkt lang, maar als je je bedenkt dat we al zo’n 2.000.000 jaar op de aarde zijn, dan begrijp je dat dit niet zo lang is. Ons lichaam heeft zich simpelweg nog niet aan kunnen passen aan ons huidige eet- en leefpatroon.

Graan

Graan is per definitie eigenlijk dus niet iets wat ons lichaam nodig heeft. Hierdoor plaatsen wij het in de categorie ongezond. Sorry voor deze dooddoener, maar we kunnen niet niet mooier maken dan dat het is. Graan is makkelijk verkrijgbaar, goedkoop en bovenal wordt er veel geld aan verdiend. Daardoor is het niet gek dat dit product nog altijd wordt aangeprezen als ‘gezond’. Grote bedrijven laten je dit graag geloven. Maar na het verder lezen van deze blog pak jij dit misschien toch minder snel uit de schappen.

Fabels ontkracht

  • De schijf van vijf vertelt ons dat we graan moeten eten, dus het moet. De schijf van vijf is en blijft helaas redelijk commercieel. Graan verdient, dus waarom zou je het volledig van de schijf schrappen? Los van dit feit heeft men nog altijd moeite met ‘oude standaarden’ loslaten. Uiteindelijk (over een hele lange tijd) zal dit anders zijn, let maar op ;).
  • Je hebt graan nodig in verband met de vezels. Yes, er zitten vezels in gaan maar die vind je ook in fruit en groentes. Dus dat is geen reden om graan te consumeren. En besef ook dat graan veel meer calorieën bevat (en groenten veel meer vezels).

Schadelijk voor ons lichaam

En waarom wij het nou echt in de categorie ongezond plaatsen? Komtie: Alles in de natuur heeft een eigen overlevingsinstinct. Dit geldt voor dieren, maar dit geldt ook voor planten. Dieren kunnen rennen in geval van nood, en planten kunnen gifstoffen afgeven om zichzelf te beschermen. Dieren kunnen deze anti-nutriënten beter hebben dan mensen. En dit is dan ook de reden waarom wij als mens reageren op fytaten of gluten (lectines) – ze zijn niet goed voor ons lichaam. Ons lichaam is hier niet op gemaakt vanuit vroeger.

Wist je dat je darmen direct in verband staan met je huid? En in het begin las je al dat graan daar een behoorlijke impact op kan hebben. Niet te spreken over wat hormonen voor onze huid betekenen…

Wat kun je dan eten in plaats van graan?

Vezels zijn belangrijk, voor oa je darmen. Het klopt dat graan dit bevat, maar haal ze uit groentes en fruit soorten! Eet zoveel mogelijk zoals de natuur het bedoeld heeft. Kies voor puur en onbewerkt. Denk hierbij ook aan: plantaardige eiwitten, vis, eieren, noten, besjes… Eet jezelf gezond met al het moois van de regenboog, daar wordt ook de huid erg mooi van!

Echt een graan liefhebber? Soms is het ook gewoon makkelijk. Kies dan voor whole grains. En probeer het gebruik te beperken.

Wil je wat hulp om je lijf weer wat meer in balans te krijgen? Cell Pure zuivert van binnenuit.

Bron: Huidgoeroe, het kennisbrein voor huid en vitaliteit en een orthomoleculair deskundige

LEES OOK:

Dit wil je weten over suikers, babypotjes en tussendoortjes (vaak geen gezonde snack maar een marketingstunt)

6 redenen om helemaal geen melk te drinken

Wat eten wij om gezond te zijn voor onze huid


X