Een droge vs een vochtarme huid, dit is het verschil en zo ga je ermee om

Deel dit bericht


Een droge huid vs een vochtarme, dit is het verschil en zo ga je ermee om

Een droge huid is vaak een vochtarme huid, die komt en gaat. Een droge huid heb je of heb je niet. Wat je in ieder geval moet weten, is dat er een daadwerkelijk verschil zit in een droge huid en een vochtarme huid. Na het lezen van dit artikel, weet jij het verschil.⁠ En weet jij met welke van de twee je te maken hebt en hoe je hiermee om kunt gaan. Ze klinken wellicht identiek, maar dat zijn ze zeker niet.

Wat is een vochtarme huid?

Simpel gezegd, als je huid is uitgedroogd (vochtarm) is er sprake van een tekort aan water. Net zoals dat het drinken van een glas water je uitgedroogde keel kan wegnemen, kan een goede verzorging van de huid het vochtniveau verbeteren. De grap van een vochtarme huid is dat deze tegelijkertijd droog én vet kan aanvoelen. Denk bijvoorbeeld aan droge wangen, maar een glanzende T-zone. Een droge huid komt en gaat. Zo heb je hier in de winter bijvoorbeeld ook meer last van, dan in de zomer. Omdat dan oa de verwarming letterlijk vocht uit ons onttrekt.

Hoe moet je een vochtarme huid behandelen?

Als je huid vocht tekort komt kun je dit het beste meer toevoegen. Producten die rijk zijn aan bevochtigingsmiddelen (zoals formules met hyaluronzuur) kunnen goed werken om uitgedroogde huidcellen te hydrateren. Deze bevochtigers werken als sponzen. Dus als je probeert een vochtarme huid te bestrijden, zorg dan dat je een hydraterende crème/serum aan je huidverzorgingsroutine toevoegt. En drink water!

Een crème/serum met phytoceramides legt nog eens een beschermende laag neer, om het vocht dat je hebt beter vast te houden in je huid.

Wat is een droge huid?

Als je echt een droge huid hebt, heeft het waarschijnlijk een grauwe, ruwe buitenkant. De huid voelt heel trekkerig (dit is ook zo bij een vochtarme huid) en gaat zelfs schilferen. Een droge huid mist echt olie op de huid. En het mist talg, wat de huid die jeugdige glow geeft. Vaak is dit iets genetisch. Je zult hier ook sneller fijne lijntjes en rimpels zien ontstaan.

Het schilferige kan tot jeuk leiden en in sommige gevallen leiden tot uitslag (daar komt vaak de roodheid vandaan), en daarom kunnen personen met een droge huid een verhoogde kans op psoriasis, eczeem of dermatitis hebben.

Hoe moet je een droge huid behandelen?

Dat gezegd hebbende, als je huid olie mist, is de volgende stap het aanbrengen van producten op oliebasis. Oliën zijn de perfecte oplossing voor een droge huid.

Je kunt dit smeren, maar wij zijn ook echt te spreken over het nemen van Omega 3 visolie. Uit ervaring merken wij dat dit hierin echt uitkomst biedt. Dit komt super goed in je huid barrière (hebben wij in huidecho’s gezien) en wordt wetenschappelijk ondersteund. Hiermee help jij je huid weerbaarder te maken.

Tot slot:

We kunnen ons voorstellen dat je het nog steeds lastig te bepalen vindt waar je nu precies mee te maken hebt. Een makkelijk trucje: duw met een vinger op je wang. Als je van dichtbij kleine nerfjes ziet lopen in de huid, is dat een teken dat je huid vochtarm is. En weet dat een droge huid vaak weinig last heeft van puisjes, vanwege het tekort aan talg. Deze huiden reageren ook erg gevoelig op bijvoorbeeld kou, of het spuiten van parfum. Dit is echt een teken dat jij je huid barrière moet verbeteren. Wij doen dit graag met Omega 3 vetzuren.

Bezoek vooral een skinexpert die werkt aan buiten- én binnenkant, om je huidtype vast te laten stellen.

Bron: Huidgoeroe, het kennisbrein voor huid en vitaliteit

 

LEES OOK over phytocermides en hyaluronzuur


X