Collageen aanmaak stimuleren? Met collageen of collageen boosters. Wat is het verschil?

Deel dit bericht


Collageen stimuleren? Verschil collageen vs. collageen boosters

Wil jij het collageen in jouw huid stimuleren? De collageen productie verhogen? Dat kan het beste van binnenuit. Vanaf buiten is het vanwege de grote van de deeltjes erg lastig om echt tot in die huid door te dringen, tot daar waar jij aan je stevige huid bouwt. Maar wat is nou beter? Collageen aanvullen? Want dat nemen we niet op… Of toch wel? Of kunnen we onze natuurlijke productie beter stimuleren met collageen boosters?

Collageen vs collageen boosters, wat is het verschil?

Een collageensupplement hoort collageenpeptiden in de formulering te bevatten. Er zijn honderden peptiden en elke specifieke peptide wordt door een combinatie aminozuren gevormd, als peptiden op een bepaalde manier gecombineerd worden dan ontstaan er bepaalde ‘proteïnes’. In dit geval collageen. Dit betekent dat je feitelijk de hoeveelheid collageen in je lichaam verhoogt. Het collageen dat je inneemt heeft al zijn vorm.

Wetenschappelijke studies naar de inname van viscollageenpeptiden hebben daadwerkelijk bewezen (zie research) dat deze in staat zijn het eigen collageen te verhogen. ⁠Het gerucht dat we het niet opnemen, is hiermee meteen van tafel.
⁣⁠
Laten we het dan nog hebben over collageen boosters. Deze zijn er om natuurlijke mechanismen van het lichaam te stimuleren voor de productie van collageen. ⁠ Ze geven je als het ware de “onderdelen” om je lichaam aan te sporen collageen te gaan vormen.

De manier waarop ze functioneren is dus totaal anders.

Is het een beter dan het ander? Daar valt weinig over te zeggen. Het hangt af van je wensen.

Collageensupplementen zijn bijvoorbeeld niet vegan (het is afkomstig van vis of rund). Collageen boosters daarentegen kunnen wel vegan. Van de andere kant is het bij de boosters wellicht weer de vraag hoe je lichaam hiermee omgaat…⁠ Gezien we geboren schijnen te zijn met een vast aantal fibroblasten (verantwoordelijk voor het maken van oa collageen) die zichzelf niet vaker dan 50 tot 100 keer tijdens een mensenleven vernieuwen. Waarvan in de loop van het verouderingsproces de fibroblasten luier worden en gestimuleerd dienen te worden om productief te blijven. Zodat het ook wat met de “onderdelen” van collageen gaat doen om daadwerkelijk collageen te vormen.

Goed, duidelijk. Collageen aanvullen of collageen boosten, de keuze is afhankelijk van verschillende factoren. Jong vs. oud speelt hier ook een rol in.

Vergeet iniedergeval niet dat om de effecten van collageensuppletie te ervaren, je ook echt geduld moet hebben. Collageen heeft de tijd nodig verbindingen te maken, om tot een stevigheid te komen. Ook wanneer je het al in zijn vorm inneemt, moeten de verschillende collagenen nog de verbindingen met elkaar maken. Uit eigen ervaring kan dit uiteen lopen van 2 tot 6 maanden. ⁠

Het plaatje bovenin laat dat proces heel mooi zien! ⁠Meerdere stevigheden en verbindingen van collageen zorgen uiteindelijk voor dat volume.

Wist je dat je in die 2 tot 6 maanden wel al in de huidlagen kan zien of collageen zich voorzichtig aan het binden is? Dit kan dmv een echo van je huidlagen, bij een van onze relaties. Waarmee je verder kan kijken dan wat je met het blote oog kan zien. Zo fijn! ⁠

 


X